Nasze technologie

NANOTECHNOLOGIA

Nanotechnologia to szeroka dziedzina wiedzy mająca charakter interdyscyplinarny, a więc czerpiąca z pogranicza nauk: fizyki, chemii, biologii czy inżynierii. Określana jest jako zespół działań stosowanych w celu otrzymania struktur na poziomie wymiarów nano, czyli od 0,1 do 100 nm. Nanocząsteczki różnią się od swych makroodpowiedników, gdyż dzięki ultra małym rozmiarom łatwiej dochodzi do interakcji pomiędzy nimi, w wyniku czego wytworzone nanostruktury cechują się wyjątkowymi właściwościami biologicznymi, fizykochemicznymi i optycznymi.

[Kaya-Celiker i Mallikarjunan, 2012; Neethirajan i Jayas, 2011]


Termin „nano” wywodzi się od greckiego słowa oznaczającego karzeł, używany jest jako przedrostek dla wielu jednostek miar i oznacza jedną bilionową. Określenie anomateriały odnosi się do powszechnie występujących związków chemicznych właśnie w skali nanometrycznej.

STOSUJEMY SKŁADNIKI POCHODZENIA NATURALNEGO

WYJAŚNIONE W PONIŻSZEJ TABELCE:

Aqua

Natura

Rozpuszczalnik, nośnik substancji aktywnych.

Sodium C12-15 
pareth sulfate
 

Olej

kokosowy

 

Substancja powierzchniowo czynna, emulgująca, oczyszczająca, łagodząca podrażnienia ze względu na zawartość siarki.

Nonoxynol-9
 

 

Skórka czerwonych

winogron

 

Pochodna związków o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. Stosowana do zmiękczania skóry, włosów i sierści.

Sodium
dodecylbenzene 
sulfate


Olej kokosowy

lub
olej palmowy

 

Detergent powodujący denaturację białek, po której możliwa jest ich pełna renaturacja, a w przypadku enzymów odtworzenie ich aktywności enzymatycznej. Stosowany w celu dokładnego oczyszczania.

Sodium
lauryl
sulfate

 

 

 

 

Olej
kokosowy

 

 

 

 

 

Sole alkilosiarczanów, w tym popularny laurylosiarczan sodu to kolejna grupa związków siarki stosowana w kosmetykach. Związki te posiadają dobre właściwości myjące, nie drażniąc przy tym skóry i błon śluzowych. Wykazują stałość właściwości bez względu na zmianę pH. Pienią się w twardej wodzie. Stosowane są w szamponach, preparatach do kąpieli i do higieny jamy ustnej.

Cocamide DEA

Olej kokosowy

Regulator lepkości, stabilizator piany.

Cocamidopropyl 
betaine

 

Olej

kokosowy

 

Substancja selektywnie bakteriostatyczna względem Gronkowca Złocistego (S. Aureus) na podstawie badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Wrocławskim w 2012 r.*

Sodium 
benzoate

Jabłka, śliwki, borówki, maliny, cynamon

Pochodna kwasu benzoesowego występującego w naturze, 
konserwant.

Urea

 

Natura

 

Hydrofilowa substancja nawilżająca mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.

Carbo medicinalis

Kolby kukurydzy

Węgiel aktywny pochłania toksyny i metale ciężkie.

*     A. Krasowska, A. Biegalska, M. Łukaszewicz, Comparison of antimicrobial activity of three commercially used quaternary ammonium surfactants, Sepsis 2012;5(5):170—174